Произвеждаме пчелни кошери и рамки с класическите дърводелски сглобки. Произвеждат се кошери Дадан Блат, Лангстрот-Рут (многокорпусен кошер), кошер Гърдев, кошер Фарар, Варе (Warre hive), National hive, Commercial hive, French Dadant, Dutch beehive, кошер Роже Делон, хибриден модел кошер и други модели кошери.

За всеки модел кошер се произвеждат съответните рамки. Предпочитаме производство на т.н. Хофман (Hoffman) рамки - носят името на техният създател. Това е рамка с уширител на страницата, сглобка тип „зъб“ на долната летва и сглобка тип „зъб“ на горната летва. Страниците на рамките за кошери Дадан Блат, Лангстрот Рут и Фарар е с ширина 35 мм в зоната с уширението.

За различните модели кошери се произвеждат плодници, корпуси и магазини - рамкосъдържащите части на кошера със съответните размери.

Всички рамкосъдържащи части имат външни вкопани дръжки – на предна/задна стена или на всичките стени и вътрешен фалц за рамките. Ако не се използват метални релси за рамките, фалца е с дълбочина 17 мм. Ако се използват метални релси, фалца е с дълбочина 23 мм.

Плодниците, корпусите, магазините и покривите се изработват чрез зъбна правопроходна сглобка, сглобяват се чрез лепене и след изсъхване на лепилото се китосват двукратно и се шлайфат двукратно.

Използва се дърводелско водоустойчиво лепило клас D3/D4, а китът се изработва на място с горецитираното лепило и фин дървесен прах.

Кошерите могат да бъдат боядисани с различни видове байцове, дълбокопроникващи грундове, вакси, бои и лакове по желание на клиента.

За предпочитане е използването на грундове и лакове на водна основа, които имат UV защита – т.е. не изгарят от ултравиолетовата съставка на слънчевата светлина.

Цветовете могат да бъдат по избор и вкус на пчеларя – мит е, че пчелите разпознават само част от цветовата гама.

Подпокривните табли, хранилки и покриви задължително трябва да имат системи за проветрение и циркулация на въздуха.

Това е необходимо за предпазване от прегряване през лятото и за предпазване от кондензиране на влага през зимата.

Най-големият враг на пчелите, след пчеларя, е влагата в кошера – това е най-честата причина за загуба на пчелните семейства през дълги и студени зими.

Съвременното пчеларство налага използване на т.н. „дълбоки“ дъна.

Това са сложни дъна, обикновено с две или повече табли (чекмеджета), чиято височина е поне 12 см – оттам идва и наименованието „дълбоко“ дъно. Основното предназначение на дълбокото дъно е да създаде буферен въздушен обем под корпуса с пилото, което предпазва семейството от моментните периоди с много високи и много ниски температури.

Практиката показва, че семействата, отглеждани в кошери с дълбоки дъна, презимуват по-успешно.

Разновидност на дълбокото дъно е т.н. Varroa или „мрежесто“ дъно. То е затворено само с мрежа – една или две мрежи, в зависимост от това дали ще се събира цветен прашец.

Смята се, че при третиране на пчелното семейство с препарати против вароатоза, акарът пада през мрежата на земята – под кошера и няма как обратно да се изкачи при пчелите.

За сравнение, при обикновените дъна акарът пада на дъното на кошера и се смята, че оцелелите акари пак се качват на пчелите.

Независимо от типа на дъното, то се монтира на крака с височина най-малко 30 см. Това е необходимо, за да се осигури голям въздушен обем под кошера, когато кошерът е затрупан от обилен снеговалеж.

Създадената въздушна междина захранва пчелното семейство с необходимият кислород, докато се почисти прелката на кошера и се възобнови притока на въздух в кошера.

При събиране на цветен прашец се използуват външни прашецоуловители или вградени прашецоуловители. Вграденият прашецоуловител трябва да е изработен от перфорирана неръждаема ламарина с дебелина 1 мм.

Мрежата на чекмеджето, в което се събира цветният прашец, може да бъде горещо поцинкована мрежа със светъл отвор 1х1 мм или неръждаема мрежа AISI 304 – 16 mesh със светъл отвор 1.3 х 1.3 мм

 

 

 

Повече за пчелите можете да прочететe ТУК.